Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Білуха (білуга) – китоподібний ссавець із родини нарвалові (зубастих китів). Вперше цю тварину описав в 1776 році Пітер Саймон Паллас, віднісши білуху і нарвала до роду “дельфінів без плавників”. У розмовній мові, білуху за її здатність видавати різні свистячі звуки (до 50 звукових сигналів) і наслідувати людським голосам, часто називають морською канаркою.

    Округле веретеноподібне тіло білухи різко звужується біля основи шиї і створює ефект наявності плечей – це явище унікальне для сімейства китових. Хвостові плавці розташовані горизонтально і схожі на широкий трикутник.

    Грудні плавці нагадують овал, вони широкі і короткі, а спинний плавець відсутній. Невелика округла голова з великою лобовою частиною, що містить жирову тканину, закінчується широким і коротким “рострумом” (передньою частиною морди, утворену щелепами). За лобовим виступом в невеликій ямці на тімені знаходиться дихальний отвір – шкірно-м’язовий клапан, який відкривається м’язами на час вдиху-видиху. Знизу голова захищена від травм потужним потовщенням шкіри. Білуха здатна повертати голову, оскільки хребці її шиї зберігають рухливість.

    Розташовані з боків голови темні маленькі очі охороняються від інфекції завдяки желеподібному слизу, що виробляється залозами в куточках очей. Зовнішня вушна раковина відсутня – невеликі слухові проходи розташовуються за очима.

    Жирова лобно-носова подушка (мелон) оточена шарами м’язів і здатна змінювати конфігурацію, так як служить акустичною лінзою.

    Глянцева пружна гладка шкіра дорослих особин пофарбована в білий колір. Новонароджені сірувато-коричневого відтінку білухи до кінця першого місяця життя набувають темно-сірого забарвлення. З віком молодняк в результаті втрати пігментації набуває синій, світло-блакитний, сіро-блакитний і світло-сірий відтінки, а потім чисто-біле забарвлення. З статевим дозріванням побіління білух не пов’язане і відбувається нерівномірно на різних ділянках тіла. Линька у білух носить сезонний характер.

    Довжина тіла самця варіюється від 3,5 до 5,5 м, а самки – від 3 до 4,1 м. Вага самців коливається від 1,100 до 1,900 кг, а вага самок – від 700 і 1,200 кг.

    Білухи населяють арктичні води – в літній період зустрічаються від 76 ° П.Ш. до 80 ° П.Ш., уздовж узбережжя Аляски, північної Канади, західної Гренландії і північної Росії. Найпівденніша частина їхнього ареалу проживання включає ізольовану популяцію в гирлі річки Св. Лаврентія в Атлантиці, в дельті річки Амур і у водах, що оточують острів Сахалін в Охотському морі.

    У їжі нерозбірливі. Раціон включає близько 100 видів риби, крабів, восьминогів, креветок і молюсків. Здобич не жують, розривають і заковтують майже цілком, а придонні організми просто всмоктують. У день білуха вживає від 15 до 30 кг їжі.

    Плавають білухи повільно – в спокійному стані розвивають швидкість 3-9 км на годину, а в переляканому стані – до 22 км, але такий темп витримують не більше 20 хвилин. У середньому пірнають на глибину близько 20 метрів і знаходяться під водою від 3 до 5 хвилин.

    Живуть групами від 2 до 20 особин. Стадо, що об’єднує групи, відрізняється стійкістю і єдністю поведінки. Змішане стабільне стадо очолює самка, а її потомство групується навколо. Самці що досягли статевої зрілості утворюють відокремлені групи, від’єднані від батьківського стада.

    У білух спостерігаються регулярні сезонні міграції, під час яких стада дорослих самців йдуть в голові косяка. Ослаблих тварин часто підтримують родичі, виштовхуючи на поверхню для вдиху. Узгоджують свої дії білухи і під час колективного полювання, спостерігається ігрова поведінка.

    Шлюбний період залежить від району, але зазвичай це березень-червень. Спаровуються білухи на мілководді, а шлюбні ігри ініціюють як самці, так і самки. Через 14-15 місяців вагітності в гирлах річок на світ з’являється одне, рідше 2 дитинчат. Розмір малюка – 140-160 см. Годується дитинча материнським молоком протягом 20-24 місяців.