Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Одне із перших місць при визначенні найважчої наземної тварини займає бегемот звичайний (гіпопотам). Ця парнокопитна тварина представляє родину бегемотові із ряду ссавців. Гіпопотам – грецька назва, і в перекладі вона звучить як “річковий кінь”. Проте, насправді він ближче до свиней, ніж до коней.

    Тіло гіпопотама величезних розмірів, його довжина може досягати 4 м. Зріст тварини 1,5 м, а вага 2,5-4,5 тонни, при цьому самці важчі від самок. Масивний тулуб має відвисле черево. На кінці короткого хвоста росте жорстке волосся, що нагадує дріт.

    Пересувається гіпопотам за допомогою стовпоподібних коротких ніг. Перетинки шкіри, які розташовані посередині пальців, дозволяють бегемотові добре плавати. Також за допомогою них збільшується розмір стопи, завдяки чому тварина пересувається по трясовині не провалюючись.

    Шкіра тварини бурого або сірого кольору товщиною  до 5 см. Проте, незважаючи на її товсту і грубу структуру, вона вирізняється підвищеною чутливістю до впливу сонця. Волосяний покрив, що виконує захисні функції, повністю відсутній. Сонячні промені викликають виділення речовини, яка перешкоджає опікам шкіри. У результаті чого, бегемот стає рожевого кольору. Щоб трохи сховатися від сонця, гіпопотам проводить під водою жарку пору доби. На поверхні можна помітити тільки його ніздрі і очі.

    Величезний рот тварини розкривається на велику ширину, практично на 180°. Цією пащею він може не тільки скубати траву, а також, у такий спосіб, тварина проявляє агресію.

    Для нього характерний товстий жировий прошарок, розташований під шкірою. Голова великих розмірів, складена непропорційно, з товстою і короткою шиєю. Морда плоска і потворно роздута. Високо розташовані на голові очі невеликого розміру. Вуха гіпопотама невеликі. Очі, вуха і ніздрі, розташовані на верхній частині голови, знаходяться на одному рівні. Це дозволяє бегемоту зануритися повністю у воду, виставивши на поверхню лише ці органи.

    Річки та озера Південної і Середньої Африки – основне місце проживання бегемота. По гирлу річок вони зрідка випливають у відкрите море. Трохи раніше їх ареал проживання був набагато ширший, але через безжальне винищення цей вид тварин зник у багатьох місцях.

    Тварини можуть жити як у воді, так і на суші.

    Гіпопотам не живе поодинці. Тварини збираються у групи від 20 до 100 голів. Протягом усього дня вони ніжаться у водах озера або річки, і коли настають сутінки, виходять шукати їжу.

    Бегемот – всеїдна тварина. Харчується він переважно рослинами: травою, рисом, корінням. Рослини, що ростуть у воді, не приваблюють гіпопотамів, і для їжі вони не використовуються.

    Через велику вагу активне полювання не для гіпопотамів, але при першій нагоді вони із задоволенням поїдають комах і дрібних рептилій. Також не відмовляться від м’яса антилопи, крокодила та інших тварин, які мешкають в Африці.

    Бегемоти мають дивну звичку: за допомогою хвоста вони розкидають свій послід. Дехто вважає, що таким чином самці приваблюють самок, інші вбачають в цих діях спосіб залякати противника.

    Статева зрілість у самців настає в 7 років, у самок – в 9 років. Вони спаровуються у воді, коли настає сухий період. Вагітність самки триває 8 місяців.

    Їхнім головним противником є ​​слон. Крокодили, леви та інші хижаки ніколи не вступлять у боротьбу з дорослими бегемотами, вони можуть нападати тільки на їхніх дитинчат. Але маленьким гіпопотамам потрібно боятися не тільки хижаків, а й своїх дорослих родичів. Вони часто виганяють малюків із стада, іноді навіть вбивають.

    Людина також є ворогом бегемота. Іноді люди винищують їх, захищаючи свої поля. Деякі африканці вбивають тварин з метою отримання м’яса, шкіри і кістки.

    Останнім часом поголів’я бегемотів почало зменшуватися. Але їх поки не можна вважати зникаючим видом. Люди повинні припинити винищувати тварин для збереження їхньої популяції.