Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Африканський страус – це безкілевий птах, котрий є єдиним представником сімейства страусових і ряду страусоподібні. Відомо п’ять підвидів африканського страуса. Це звичайний, масайських, сомалійський, південний і сирійський страус (вимерлий підвид).

    Африканський страус є найбільшим птахом на планеті. Його вага становить близько 150 кг, а зріст – близько 2,5 м. Страуси мають досить міцну статуру, маленьку голову і довгу шию. На голові є м’який, прямий і плоский дзьоб. Очі в цих птахів дуже великі, з густими віями. А ось мозок у «велетнів» зовсім невеликий, розміром як око страуса.

    Африканські страуси – це нелітаючі птахи. Для них, як і для інших нелітаючих пернатих, характерна відсутність кіля і слабкі грудні м’язи. Крила у страусів порівняно невеликі і закінчуються двома пальцями з пазурами. А ось задні кінцівки навпаки дуже довгі і сильні. На них є два пальці, один з яких закінчується роговим копитом. Саме на нього птах спирається під час бігу.

    Страуси мають пухке і кучеряве оперення. Пір’я росте на тілі птаха рівномірно, винятком є ​​голова, шия і стегна. На цих частинах тіла оперення відсутнє. Також є оголена ділянка шкіри на грудях, яка називається грудним мозолем. Саме це місце є опорою для страуса, коли він лягає на землю. Оперення у дорослих самців страуса має чорне забарвлення, а пір’я на крилах і хвості – білі. Самка трохи менша від самця і має сіро-буре оперення, а пір’я на хвості і крилах має брудно-білий відтінок.

    Живуть африканські страуси в напівпустелях і саванах, трохи південніше і північніше від екваторіальних лісів. Зазвичай птахи тримаються невеликими групами – сім’ями. Сім’я складається з дорослого самця, трьох – п’яти самок і пташенятами. Дуже часто можна побачити страусів, що пасуться разом з табунами антилоп і зебр. Страуси мають дуже хороший зір і слух, завдяки чому вони першими відчувають небезпеку і кидаються тікати. Кроки дорослих особин досягають 4 м в довжину, а швидкість – 60 – 70 км / год. Навіть молоді страуси здатні розвивати швидкість до 50 км / год.

    Страуси – це травоїдні птахи. Вони харчуються молодим корінням і пагонами рослин, насінням, квітами, листям і травою, але при можливості страуси не проти поласувати гризунами, комахами і дрібними рептиліями. Так як, африканські страуси не мають зубів, для переробки їжі, вони ковтають невеликі камені або те, що трапляється на шляху – шматочки пластмаси, дерева, заліза та інше. Африканські страуси можуть обходитися без води тривалий період часу, але якщо є можливість, вони із задоволенням п’ють і охоче купаються у водоймах.

    Дуже часто яйця страусів, які перебувають без нагляду дорослих птахів, стають здобиччю хижаків. Іноді пташенят ловлять леви, але слід зазначити, що страуси досить небезпечні навіть для самих великих хижаків, тому що одного удару ногою достатньо, щоб поранити або вбити дорослу гієну. Відомі випадки, коли страуси нападали на людей, захищаючи свою сім’ю і територію.

    У шлюбний період самці африканських страусів дуже незвично танцюють, залучаючи цим самок. Вони опускаються на коліна, ляскають крилами і закидають голову. Для залучення самок вони можуть шипіти, сурмити і видавати інші звуки.

    У день яйця висиджують самки, а вночі їх змінюють самці. Висиджування яєць триває близько 35 – 45 днів, але вони дуже часто гинуть через недовисиджування або в результаті нападу хижаків.

    Пташенята що вилупились важать близько 1 – 1,2 кг, а вже до чотирьох місяців їх маса досягає 18 – 20 кг. На другий день життя маленькі страусенята починають подорожувати зі своїм батьками в пошуках їжі.

    Привабливе пір’я страусів здавна користувалося попитом, через що в 18 – 19 ст. африканські страуси були практично повністю знищені. Якщо б до кінця 19 століття їх не стали розводити в умовах фермерського господарства, то, швидше за все, вони б повністю вимерли, як і один з підвидів – сірійський страус.