Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Вікунья – монотипний рід найменших парнокопитних ссавців із сімейства верблюжих, що відноситься до підряду мозоленогих. Хоча іноді цей рід протиставляється ламам і верблюдам, можливість схрещуватися з гуанако і ламами свідчить про близьку спорідненість цих видів.

    Тонке тіло в довжину досягає 125-150 см, в плечах – від 70 до 110 см, а довжина хвоста дорівнює 150-250 мм. Вага коливається від 35 до 65 кг. Вуха довгі, вузькі і загострені, голова кругла, а очі великі і виразні. Хоча вікунья – родич гуанако, відносна вага мозку у неї більша, голова менша, а вуха довші. Завдяки довгим кінцівкам і досить довгій шиї тварина відрізняється витонченістю. Унікальною особливістю вікуньї є нижні різці, які тільки з одного боку покриті емаллю та відростають постійно, як у гризунів.

    Завдяки адаптації до великих висот серце вікуньї більше, ніж у інших ссавців того ж розміру, а у крові відзначено підвищену спорідненість гемоглобіну і кисню. Добре розвинені зір і слух.

    Волосяний покрив у вікуньї м’який, досить густий і однорідний. Голова і шия червоно-коричневого відтінку, а на грудях шовковиста біла шерсть відростає до 20-30 см, утворюючи “нагрудник”. Нижня сторона тіла і внутрішні частини ніг – брудно-білого кольору, а спина і зовнішня сторона ніг червонувато-коричнева.

    Ареал проживання – Анди південного Перу, західної Болівії, північно-західної Аргентини, північного Чилі і еквадорські Анди. Найбільша популяція знаходиться в Перу. Вікунья – національна тварина цієї країни, її зображення використовується на перуанському гербі.

    Вікуньї віддають перевагу сухому і холодному клімату і місцям з достатньою кількістю водопоїв. Зустрічаються на покритих жорсткою короткою рослинністю, напівзасушливих рівнинах і горбистих полях на висоті 3500-5750 м.

    Раціон тварин складається із виростаючих серед каміння низьких трав. Вікуньї часто облизують багате сіллю вапняне каміння та скелі, а також п’ють солону воду.

    Ці полохливі й уважні денні тварини здатні розвинути швидкість до 47 км/год на височинах, розташованих на висоті 4500 м. Порівняно з іншими копитними, рухаються вікуньї дуже витончено. У хвилини небезпеки видають гучний свистячий звук, попереджаючи стадо. Живуть сімейними групами (в середньому 6-10 особин) – самець очолює групу самок і молодих особин, а чужаки виганяються з території, розмір якої залежить від кількості їжі (в середньому 18 кв. км.). Члени групи демонструють підпорядкування самцю, кладучи шию на спину. Ділянка сім’ї розділена на територію для сну і пасовище, де знаходиться відхоже місце (до 2 м в ширину) – ці купи гною служать розпізнавальними знаками території родини. Дорослі самці, що не очолюють стадо, живуть самотньо, або формують групу із відсутньою ієрархією (від 30 до 150 особин).

    Шлюбний сезон починається на початку березня і закінчується в період квітневих дощів. Після періоду вагітності завдовжки близько 11 місяців на світ з’являється єдиний малюк вагою від 4 до 6 кг. Малюк може пересуватися сам через 15 хвилин після народження. З матір’ю знаходиться 8-10 місяців, харчуючись її молоком. Молодих самок домінуючий самець виганяє із стада у віці 10 місяців, а самці – у віці 9 місяців. Молоді самки, що досягають статевої зрілості до 2 років, найчастіше приймаються в іншу групу. У дикій природі вікуньї живуть до 15-20 років.

    Хоча донедавна приручити вікунью не вдавалося, в даний час вважають, що ця тварина є предком одомашненої альпаки. Тонка тепла шерсть вікуньї дуже цінується і дорого коштує, оскільки тварину можна стригти раз на 3 роки. Довгий час популяція вікуньї скорочувалася через неконтрольоване полювання. У 1974 р чисельність популяції досягла 6000, але тепер тварина захищена законом, і популяція практично відновилась​​.