Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Як у світі багато всього такого, що дивує своєю надзвичайною природою! Одна з таких істот родом з Австралії, це – качконіс. Цей кумедний “звір” схожий на декількох тварин відразу. Наявність великого округлого хвоста надає йому схожості з бобром, пластичністю, будовою тіла і лапок качконіс сходить на видру, а дивовижний витягнутий ніс робить цього ссавця схожим на качку.

    Качконіс є водоплавним і єдиним на сьогоднішній день, хто представляє сімейство качконосових. Разом з єхидною він входить до ряду однопрохідних, подібних за видовими ознаками з рептиліями. Вага зрілого качконоса сягає двох кілограм, при довжині тіла без хвоста – до сорока сантиметрів, сам хвіст приблизно 15 см. Як водиться в природі, самець зазвичай на третину більший від самки. Лапки у тваринки короткі, перетинчасті, причому здатні до трансформації для активної діяльності у воді і копання на суші. Між п’ятьма фалангами кінцівок натягнуті перетинки, що сприяють тварині пересуватись у воді, а як тільки необхідно щось розрити, як перетинки складаються, просуваючи вперед кігті. Розвиненість на передніх і задніх кінцівках не однакова: передні лапи служать їм активним інструментом пересування, маючи більш сильні перетинчасті вирости. Зате хвіст і задні лапки служать качконосові кермом при пересуванні у воді. На суші, їх рухи нагадують ходу рептилій, через розташування лап вздовж тіла. Шкурка звірка покрита коротким, м’яким, темним хутром, більш світлим або навіть рудуватим на черевці. Найдивовижніша частина тулуба – його знаменитий “качиний” ніс, часто іменований дзьобом. Такий ніс досягає в довжину близько семи сантиметрів, а в ширину до п’яти сантиметрів. На відміну від птахів, дзьоб м’який, шкіра на ньому натягнута на тонкі носові кістки, на верхній частині носа є два дихальних отвори. Вушні раковини відсутні, їх замінюють вушні отвори, котрі так само, як і очі знаходяться з боків голови, в жолобках.

    Особливістю задніх лап самців є наявність на них отруйних шпор. Самці використовують шпори під час шлюбних боїв. Отрута виробляється тільки в період розмноження, і є не смертельною для людини, але це дозволяє назвати качконоса отруйним ссавцем.

    Ще одна особливість – під водою качконіси не використовують зір, слух і нюх. Все це замінюється високою електричною чутливістю, завдяки безлічі нервових закінчень на шкірі носа. Такі рецептори здатні розпізнавати електричні поля, що виникають при діяльності навколишніх живих істот, що чудово допомагає качконосам орієнтуватися в пошуках їжі.

    Як уже говорилося раніше, качконоси водоплавні тварини. Їх середовищем проживання є прирічні території або береги водойм. Їм властиве, викопувати для себе і свого потомства нори, що досягають в глибину до десяти метрів, причому є два входи – один знаходиться під воду, інший над рівнем води на 1,2-3,5 метра, розташований у прихованій зоні під корінням дерев або рослинності. Співвідношення проживання у воді і на суші таке: в добу ссавець може проводити до десяти годин під водою, де він, в нічні години здобуває собі їжу. Об’єктами харчування для нічного мисливця є річкові дрібні мешканці, такі як черв’яки, личинки комах, молюски, і навіть деякі ракоподібні. Так само, при недостатньому раціоні, качконоси поїдають водорості або річкові рослини. У качконосів мало ворогів, але серед нечисленного їх складу можна назвати пітонів, варанів, великих рептилій і запливаючого у води Австралії, морського леопарда.

    Час розмноження цих ссавців становить літньо-осінній період, починаючи з серпня по листопад. Спарювання відбувається у водоймах. Перед самим спарюванням відбуваються різного виду залицяння, коли самець може, вчепившись зубами за хвіст самки, плавати з нею кілька кіл, після чого самка все ж поступається. Для майбутнього виводка, самки займаються облаштуванням нори, яку риють самі, зі спеціальною розширеною територією в глибині – гніздовою камерою. Саме місце, для майбутніх дитинчат, самка старанно обкладає м’яким листям і мохом. Всі ходи наглухо заткнуті для захисту від непроханих гостей і води. Самці не беруть участь в будівництві нори і подальшому вихованні потомства. Період від злягання до кладки яєць становить 14 днів. Зазвичай в кладці 1-3 яйця. Вони мають округлу форму, розміром 1см. Маленькі качкодзьоби вилуплюються через десять днів, зовсім сліпі й голі. Їх довжина тіла досягає 2-3 сантиметри. Протягом чотирьох місяців вони харчуються материнським молоком, після чого починається їх самостійне життя.

    На сьогоднішній день, популяція цих дивовижних істот відносно стабільна, але серед рідкісних випадків, виживання качконосів, кроликами, які підкопують їхні нори, погані екологічні обставини і забрудненням води, тварини втрачають чисельність, гинучи в міграції.

    Полювання на качконосів заборонено, і Австралійські природоохоронні організації створили ряд заповідників, де звірятка чудово почуваються.