Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Тварина з незвичайною назвою ягуарунді відноситься до сімейства котячих. Ягуарунді має близьке споріднення із пумою: їх відносять до одного сімейства. На латині назва цього звіра так і звучить: “Puma yaguarondi”.

    Як виглядає цей хижак? Зовні тварина нагадує ласку, видру і, звичайно, кішку. У ягуарунді досить маленька кругла голова з невеликими трикутними вухами. Мочка носа широка, злегка плеската. У цієї тварини довге тіло і короткі лапи. Це дуже сильна і гнучка тварина. У холці ягуарунді досягає 30 см, довжина тіла – близько 60 см, такої ж довжини і тонкий хвіст. Вага великої особини може досягати 9 кг. Забарвлення тварини може бути сірим, рудим, рудувато-бурим. Забарвлення шерсті практично рівномірне по всьому тілу.

    Ягуарунді мешкає в теплих країнах: південь Бразилії, Перу, Мексика, Парагвай, південні штати США. Цей хижак воліє селитися у вологих тропічних лісах, в саванах, в заболочених місцях, іноді піднімається в гори.

    Основна їжа тварини – дрібні гризуни і зайцеподібні. Не гребує і комахами, птахами, невеликими рептиліями і навіть фруктами.

    Цей хижак (на відміну від багатьох побратимів – котячих) активний переважно вдень. Ягуарунді – обережна тварина. Сильне тіло на коротких м’язистих лапах допомагає звірові пробиратися навіть крізь самі густі зарості трави і кущів. Цей хижак вміє лазити по деревах і плавати, однак дуже неохоче займається і тим, і іншим.

    Денний спосіб життя допомагає ягуарунді уникнути прямої конкуренції за їжу з оцелотом і маргаєм. Ворогами ягуарунді є койоти, лисиці, пуми та рисі.

    Ці хижаки ведуть одиночний спосіб життя. Ділянка самця частково перекривається з ділянками самок, але активно особини взаємодіють тільки в шлюбний період. Розмножуються ягуарунді двічі на рік, в цей період самці б’ються за самок, пронизливо кричать і поводяться дуже агресивно. Вагітність триває трохи більше 70 днів. У лігві (в кущах або в дуплі поваленого дерева) на світ з’являються від 2 до 4 кошенят. Перші три тижні вони харчуються молоком.

    У минулому ягуарунді тримали у неволі для вилову гризунів, вони досить швидко звикають до людей. Зараз тварини нерідко здійснюють набіги на пташники і фруктові плантації, тому фермери борються з ними. Однак хутро цієї тварини не представляє промисловий цінності. Так що на ягуарунді не полюють. Однак люди руйнують середовище проживання цих хижаків.