Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Руда рись (Lynx rufus) – найменша з усіх рисей, вона менша від звичайної рисі, майже в два рази – отримала свою назву завдяки кольору своєї шерсті. На її батьківщині, в Америці, її лагідно прозвали “бобкет” через короткий, ніби відрубаний хвіст і своїх мініатюрних розмірів (60-80 см в довжину). Виключно у Флориді зустрічається підвид рудої рисі повністю чорного кольору. Таких “сажотрусів” називають меланісти. Іноді серед рудих рисей можна зустріти і альбіносів (білих особин).

    Важить доросла руда рись зовсім небагато – в середньому 6 кг, зрідка деякі, особливо великі, екземпляри досягають ваги 14 – 15 кг. Висота в холці, також невелика і складає приблизно 35 см. Самки рисі трохи менші самців.

    Шерсть рудої красуні всипана чорними плямами, які допомагають їй добре маскуватися. Причому, чим південніше розташований ареал проживання, тим густіше розташовані ці плями. На животі – шерстка білого кольору. “Фірмовою відзнакою” рудих рисей є білий колір внутрішньої сторони хвоста, по якому їх відразу можна відрізнити від інших видів.

    Харчується маленька хижачка в основному кроликами, білками і дрібними гризунами. Однак якщо зголодніє, то і більш велика здобич, їй по плечу – може напасти на вівцю і навіть на оленя. Полює, в основному, у темряві. Дуже обережна, оскільки побоюється зустрічі зі своїми природними ворогами (більші кішками, вовками і койоти).

    Місця проживання руда рись вибирає багаті їжею – це можуть бути як зарості кактусів в пустелі, так і субтропічні ліси. Ареал її проживання поширюється від південної частини Канади до центральної Мексики.

    Руда рись любить самотність і ретельно мітить свою територію. Однак у боротьбу за територію вона вступати не любить і просто намагається не зустрічатися з противником.

    До парування самки бувають готові вже в однорічному віці, а самці – тільки у віці двох років. У приплоді зазвичай народжується два рисенята (буває – до 6), вагою близько 300 грам, які через 9 місяців стають повністю самостійними і йдуть від матері в пошуках своєї території.