Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Американська норка (Neovison vison) – хижак із родини куницевих. Один з найцінніших промислових звірів, об’єкт кліткового розведення. Від європейської норки відрізняється фенотипічно і генотипічно – тварини мають різний набір хромосом, внаслідок чого їх схрещування в природі не відбувається.

    Тіло американської норки струнке з короткими лапами. Довжина тіла може досягати 50 см, хвіст – 25 см. Вага самців до 2,3 кг, самок – до 1,2 кг. Плавальна перетинка погано розвинена. Хутро блискуче, м’яке. Забарвлення темно-коричневе до майже чорного, біла пляма на нижній губі.

    Американська норка була завезена з Північної Америки, швидко поширилася по лісовій зоні. Ареал її проживання тягнеться від середньої смуги до Анадиру, також цей звірок живе на Кавказі.

    Меню тварини дуже різноманітне: земноводні, гризуни, комахи, риба, ракоподібні. Завдяки досить великим розмірам, іноді нападає на ондатр.

    Американська норка – прекрасний плавець, вона відмінно пірнає. Нір не риє, користується готовими чужими укриттями і живе в них не постійно, при цьому помешкань зазвичай буває кілька, іноді до восьми. На дерева не лазить, лише в період розмноження деякі особини влаштовують в дуплах виводкові гнізда. Селиться уздовж річок, озер і боліт. Мисливські ділянки розташовуються уздовж берегової лінії. Взимку часто пересувається по пустотам у льоді котрі утворюються між льодом і водою, що відійшла від берега.

    У природі ворогами американської норки стають лисиці, рисі, дикі собаки, койоти, ведмеді, хижі птахи та річкові видри.

    Період розмноження у звірків навесні . Гін – з лютого по квітень, дитинчата народжуються у травні. Особливість вагітності у цих тварин – різна тривалість від 34 до 80 днів. Це пов’язано з наявністю латентного періоду, котрий змінюється за термінами. У виводку зазвичай 5-6 цуценят, але відомі випадки народження 10 і навіть 16 дитинчат. Статевої зрілості самки досягають до року, самці – до півтора .

    Американська норка має відносно стабільну чисельність і широкий ареал проживання . Через скоєні норкою набіги на птахоферми в деяких регіонах вважається шкідливою твариною і підлягає знищенню.